Borsófőzelék tejjel

Borsófőzelék recept tejjel, amiben a zöldborsót puhára főzzük cukros-sós vízben, majd a végén rántással besűrítjük, amit tejjel felengedünk.

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, s mivel a zöldborsó főzőleve benne marad a főzelékben, az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket tejjel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsófőzelék tejjel

Borsófőzelék recept tejjel

A borsófőzelékhez a hüvelyes zöldborsót kifejtjük, a fagyasztott zöldborsót forró vízben kiolvasszuk.
Ezután a zöldborsót sós-cukros vízben puhára főzzük bő negyed óra alatt.
Amikor a borsó megpuhult, csinálunk egy világos rántást vajjal, amit felengedjük tejjel, s az egészet hozzátesszük a zöldborsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzelék be fog sűrűsödni.
A tejjel készült borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál cukor

A rántás elkészítéséhez

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
  • A zöldborsót feltesszük főni egy lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben a vajat megolvasszuk.
    Majd a lisztet hozzátéve elkezdjük megpirítani.
  • Amikor a liszt kezd sárgulni-barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele csomómentesre.
  • Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára keverjük.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az borsófőzeléket, hogy rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült tejes zöldborsófőzeléket ehetjük önmagában is.
    Vagy ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.

Gyakorlatias tanácsok a tejes borsófőzelék elkészítéséhez

A zöldborsófőzelék elkészítése rendkívül egyszerű, azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.

A fenti recept a tej és a zöldborsó ízeit kiemelve önmagában is tápláló étel. Érdemes hozzá zsírosabb, akár házi tejet használni, mert attól lesz igazán krémes a borsófőzelék.

Arról nem is beszélve, hogy a házi tejben a tej összes ízanyaga benne van, ami nagyon jól kiemeli a borsó ízét.

Ha inkább a habarással készült változatot részesíted előnyben, ajánlom, hogy nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptjét.

Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó azonos. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért érdemes a főzővízhez kis mennyiségű cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).

Ha sikerül beszerezned cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.

Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv zöldborsóból készítjük el a zöldborsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a zöldborsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

Különféle tejes borsófőzelék változatok

Azok, akik szeretik fokhagymás ízt a borsó mellett, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Azok, akik szeretik a főzelékeket paprikásan, azok tehetnek a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.

Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve csupán a rántás hőjétől meg fog pirulni rendesen.

Tipp: Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízvilágú borsófőzeléket szeretnének, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes  folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni, s ne legyen a konyha tele főzelékcseppekkel.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejes borsófőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése