Borsófőzelék recept tejjel, amiben a zöldborsót puhára főzzük cukros-sós vízben, majd a végén rántással besűrítjük, amit tejjel felengedünk.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, s mivel a zöldborsó főzőleve benne marad a főzelékben, az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket tejjel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsófőzelék recept tejjel
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 1 kg zöldborsó
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
A rántás elkészítéséhez
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
- A zöldborsót feltesszük főni egy lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben a vajat megolvasszuk.Majd a lisztet hozzátéve elkezdjük megpirítani.
- Amikor a liszt kezd sárgulni-barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele csomómentesre.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára keverjük.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az borsófőzeléket, hogy rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült tejes zöldborsófőzeléket ehetjük önmagában is.Vagy ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.
Gyakorlatias tanácsok a tejes borsófőzelék elkészítéséhez
A zöldborsófőzelék elkészítése rendkívül egyszerű, azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.
A fenti recept a tej és a zöldborsó ízeit kiemelve önmagában is tápláló étel. Érdemes hozzá zsírosabb, akár házi tejet használni, mert attól lesz igazán krémes a borsófőzelék.
Arról nem is beszélve, hogy a házi tejben a tej összes ízanyaga benne van, ami nagyon jól kiemeli a borsó ízét.
Ha inkább a habarással készült változatot részesíted előnyben, ajánlom, hogy nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptjét.
Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó azonos. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért érdemes a főzővízhez kis mennyiségű cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).
Ha sikerül beszerezned cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.
Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv zöldborsóból készítjük el a zöldborsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a zöldborsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Különféle tejes borsófőzelék változatok
Azok, akik szeretik fokhagymás ízt a borsó mellett, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Azok, akik szeretik a főzelékeket paprikásan, azok tehetnek a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve csupán a rántás hőjétől meg fog pirulni rendesen.
Tipp: Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízvilágú borsófőzeléket szeretnének, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni, s ne legyen a konyha tele főzelékcseppekkel.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.