Borsófőzelék recept konzervből, melyben a borsót puhára főzzük, rántással besűrítjük, s végül tejjel felengedjük.
Egy egyszerű és gyors főzelékrecept, melyben a konzerv leve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket konzervből. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsófőzelék recept konzervből
Eszközök
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 2 db zöldborsó konzerv (60-70 dkg/darab)
- 2-4 dl víz
- 1-2 csipet só
- 1-2 csipet cukor
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál olaj (vagy zsír)
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A zöldborsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
- 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót, majd rántást készítünk a főzelékhez.
- A rántáshoz egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült borsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.
Gyakorlatias tanácsok a konzervből készült borsófőzelékhez
A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss zöldborsóból készítenénk el.
Mert a konzerv zöldborsó elkészítésekor részben meg is főzik. Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez 10-15 perc.
Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a borsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv zöldborsó levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének belevarázsolni a borsófőzelékbe, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket konzervből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.