Borsófőzelék konzervből

Borsófőzelék recept konzervből, melyben a borsót puhára főzzük, rántással besűrítjük, s végül tejjel felengedjük.

Egy egyszerű és gyors főzelékrecept, melyben a konzerv leve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket konzervből. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsófőzelék konzervből

Borsófőzelék recept konzervből

A borsófőzelékhez a konzerv zöldborsó konzervet levével együtt beleöntjük egy lábosba.
Hozzá teszünk annyi vizet, hogy épp ellepje, kevés sót és cukrot mellé téve 5-10 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a zöldborsó kezd megpuhulni, csinálunk egy világos rántást, amit felengedjük tejjel, s az egészet hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzőlé be fog sűrűsödni.
Ha kicsit zsírosabban szeretjük a főzelékeket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.
A konzervből készült borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 2 db zöldborsó konzerv (60-70 dkg/darab)
  • 2-4 dl víz
  • 1-2 csipet
  • 1-2 csipet cukor

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A zöldborsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.
    Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
  • 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót, majd rántást készítünk a főzelékhez.
  • A rántáshoz egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
  • Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült borsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.

Gyakorlatias tanácsok a konzervből készült borsófőzelékhez

A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss zöldborsóból készítenénk el.

Mert a konzerv zöldborsó elkészítésekor részben meg is főzik. Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez 10-15 perc.

Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a borsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv zöldborsó levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.

Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének belevarázsolni a borsófőzelékbe, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket konzervből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a borsófőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése