Borsófőzelék konzervből, tejföllel

Borsófőzelék konzervből, tejföllel, melyben a borsót puhára főzzük, rántással besűrítjük, s végül tejjel felengedjük.

Ugyan a szokványos borsófőzeléktől eltérően nem csak édes, hanem egy picit savanykás is. S melyben a konzerv leve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket konzervből tejföllel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Borsófőzelék konzervből tejföllel

Borsófőzelék recept konzervből, tejföllel

A tejfölös borsófőzelékhez a borsó konzervet levével együtt beleöntjük egy lábosba.
Hozzá teszünk annyi vizet, hogy épp ellepje, kevés sót és cukrot mellé téve 5-10 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a borsó kezd megpuhulni, csinálunk egy világos rántást, amit felengedjük a tejföllel összekevert tejjel.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzőlé be fog sűrűsödni.
A konzervből készült tejfölös borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
  • egy kisebb tál (a tejföl és a tej összekeveréséhez)

Ingredients
  

  • 2 darab borsó konzerv (30-40 dkg/darab)
  • 3-4 dl víz
  • 2 kiskanál

A tejfölös rántáshoz

  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejföl (egy kis pohár)

Instructions
 

  • A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.
    Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
  • 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót, majd rántást készítünk a főzelékhez.
  • Első lépésben egy kisebb tálba tesszük a tejfölt, s a tej harmadát, s alaposan elkeverjük, hogy sűrűn folyóssá és csomómentessé váljon a tejföl.
    Majd két lépésben hozzáadjuk a tejfölhöz maradék tejet is, lépésről lépésre alaposan átkeverve.
  • A rántáshoz egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt zsemleszínűvé válik, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
  • Majd hozzáadjuk a tejjel elkevert tejfölt is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
  • Ezután a tejfölös tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.

Gyakorlatias tanácsok a tejföllel készült borsófőzelékhez

A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.

Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik. Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez 10-15 perc.

Másrészt a tejföltől a borsófőzelék picit savanykás és laktatóbb lesz, ezért kisebb adagot is elegendő belőle csinálni.

De a borsófőzelék édes jellege is megmarad, mert a konzerv levét is hozzáadjuk a főzelékhez. Mely alapból tartalmaz hozzáadott cukrot.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, (főzéshez használt) olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

 

Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.

Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest.

 

Amit érdemes több tejjel felengedni. A tejföl mennyiségével viszont vigyázzunk (inkább ne tegyünk a főzelékbe többet), ne hogy túlságosan savanyú legyen tőle a borsófőzelék.

Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.

A borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket konzervből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejföllel készült borsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése