Borsófőzelék konzervből, tejföllel, melyben a borsót puhára főzzük, rántással besűrítjük, s végül tejjel felengedjük.
Ugyan a szokványos borsófőzeléktől eltérően nem csak édes, hanem egy picit savanykás is. S melyben a konzerv leve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket konzervből tejföllel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsófőzelék recept konzervből, tejföllel
Equipment
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
- egy kisebb tál (a tejföl és a tej összekeveréséhez)
Ingredients
- 2 darab borsó konzerv (30-40 dkg/darab)
- 3-4 dl víz
- 2 kiskanál só
A tejfölös rántáshoz
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
- 2 dl tejföl (egy kis pohár)
Instructions
- A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
- 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót, majd rántást készítünk a főzelékhez.
- Első lépésben egy kisebb tálba tesszük a tejfölt, s a tej harmadát, s alaposan elkeverjük, hogy sűrűn folyóssá és csomómentessé váljon a tejföl.Majd két lépésben hozzáadjuk a tejfölhöz maradék tejet is, lépésről lépésre alaposan átkeverve.
- A rántáshoz egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt zsemleszínűvé válik, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejjel elkevert tejfölt is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
- Ezután a tejfölös tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Gyakorlatias tanácsok a tejföllel készült borsófőzelékhez
A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.
Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik. Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez 10-15 perc.
Másrészt a tejföltől a borsófőzelék picit savanykás és laktatóbb lesz, ezért kisebb adagot is elegendő belőle csinálni.
De a borsófőzelék édes jellege is megmarad, mert a konzerv levét is hozzáadjuk a főzelékhez. Mely alapból tartalmaz hozzáadott cukrot.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, (főzéshez használt) olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest.
Amit érdemes több tejjel felengedni. A tejföl mennyiségével viszont vigyázzunk (inkább ne tegyünk a főzelékbe többet), ne hogy túlságosan savanyú legyen tőle a borsófőzelék.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.
A borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket konzervből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.