Borsófőzelék tejfölös habarással, dinsztelt konzerv borsóval és sóval, az elkészítés részletes leírásával.
Mely a szokványos borsófőzeléktől eltérően nem csak édes, hanem egy picit savanykás is. De a konzerv leve révén a borsó édes íze is benne marad a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket tejfölös habarással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsófőzelék recept tejfölös habarással
Equipment
- 2 literes fazék
- egy kisebb tál (a tejfölös habarás elkészítéséhez)
Ingredients
- 2 darab borsó konzerv (30-40 dkg/konzerv)
- 3-4 dl víz
- 2 kiskanál só
- ½ csokor petrezselyem
A tejfölös habaráshoz
- 2 dl tejföl (egy kis pohár)
- 1 evőkanál finomliszt (púpozott)
- 5-6 dl tej
Instructions
- A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
- 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót, majd habarást készítünk a főzelékhez.
- Első lépésben egy kisebb tálba tesszük a tejfölt, s hozzáadjuk a lisztet. Alaposan elkeverjük őket csomómentesre.
- Ezután a főzőléből 1 merőkanállal a tejfölhöz adunk, s alaposan elkeverjük vele, hogy folyósabbá váljon.Majd még egy merőkanál főzővízzel ugyan ezt megismételjük.
- A felhígított tejfölös habarást folyamatos keverés közben a megpuhult borsóhoz adjuk, s alaposan elkeverjük benne.
- S végül az egészet bőségesen felhígítjuk tejjel, alaposan még egyszer átkeverjük, hogy a végeredmény krémes állagú legyen.
- További 5 perc alatt a főzelék be fog sűrűsödni, s már tálalhatjuk is.
Gyakorlatias tanácsok a tejfölös készült borsófőzelékhez
A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.
Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik. Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez 10-15 perc.
Amire figyeljünk, főleg az üveges konzervnél, hogy a nettó vagy a töltő tömeget vegyük figyelembe az alapanyagok mennyiségénél. Mert nagyon fura érzeteket hozhat fel a menzás borsófőzelék (valamit visz a víz) emléke.
Másrészt a tejföltől a borsófőzelék picit savanykás és laktatóbb lesz, ezért kisebb adagot is elegendő belőle csinálni.
De a savanykás íz ellenére a borsófőzelék édes jellege is megmarad, mert a konzerv levét is hozzáadjuk a főzelékhez. Mely alapból tartalmaz hozzáadott cukrot.
Tipp: Azok, akik sűrűbben szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi habarást a javasolt mennyiséghez képest. Amit érdemes több tejjel felengedni.
Amire fontos figyelni, hogy a több tejföltől savanyúbb lesz a főzelék. Ha ezt nem akarjuk, akkor a tejfölt előbb 1 dl tejjel hígítsuk fel, s utána adjuk hozzá a második evőkanál finomlisztet, hogy jól el tudjuk dolgozni azt a tejföllel.
Fontos: Amikor a habarástól a végén kezd besűrűsödni a főzelék, forrás közben „köpködhet”. Hogy a sűrítés alatt folyamatosan kevergessük a főzeléket, nehogy a sűrűsödő habarás odakapjon.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, kukoricakeményítőt vagy krumpliból készült keményítőt is használhatunk a liszt helyett, amelytől ugyan úgy be fog sűrűsödni borsófőzelék.
A borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket tejfölös habarással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.