Borsófőzelék tejfölös habarással

Borsófőzelék tejfölös habarással, dinsztelt konzerv borsóval és sóval, az elkészítés részletes leírásával.

Mely a szokványos borsófőzeléktől eltérően nem csak édes, hanem egy picit savanykás is. De a konzerv leve révén a borsó édes íze is benne marad a főzelékben.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket tejfölös habarással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsófőzelék tejfölös habarással

Borsófőzelék recept tejfölös habarással

A borsót feltesszük főni annyi vízben, amennyi épp ellepi. Hozzá tesszük a zsír (vagy az olajat), a sót s az apróra vágott petrezselymet.
5-10 perc alatt puhára főzzük az egészet fedő alatt.
Amikor a borsó kezd megpuhulni, a tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a főzőlével folyóssá teszünk.
A habarást folyamatos keverés mellett a borsóhoz adjuk, majd az egészet felengedjük tejjel.
További 5 perc főzés hatására a főzelék be fog sűrűsödni. S már tálalhatjuk is
A tejföllel habart borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • egy kisebb tál (a tejfölös habarás elkészítéséhez)

Ingredients
  

  • 2 darab borsó konzerv (30-40 dkg/konzerv)
  • 3-4 dl víz
  • 2 kiskanál
  • ½ csokor petrezselyem

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl (egy kis pohár)
  • 1 evőkanál finomliszt (púpozott)
  • 5-6 dl tej

Instructions
 

  • A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.
    Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
  • 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót, majd habarást készítünk a főzelékhez.
  • Első lépésben egy kisebb tálba tesszük a tejfölt, s hozzáadjuk a lisztet. Alaposan elkeverjük őket csomómentesre.
  • Ezután a főzőléből 1 merőkanállal a tejfölhöz adunk, s alaposan elkeverjük vele, hogy folyósabbá váljon.
    Majd még egy merőkanál főzővízzel ugyan ezt megismételjük.
  • A felhígított tejfölös habarást folyamatos keverés közben a megpuhult borsóhoz adjuk, s alaposan elkeverjük benne.
  • S végül az egészet bőségesen felhígítjuk tejjel, alaposan még egyszer átkeverjük, hogy a végeredmény krémes állagú legyen.
  • További 5 perc alatt a főzelék be fog sűrűsödni, s már tálalhatjuk is.

Gyakorlatias tanácsok a tejfölös készült borsófőzelékhez

A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.

Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik. Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez 10-15 perc.

Amire figyeljünk, főleg az üveges konzervnél, hogy a nettó vagy a töltő tömeget vegyük figyelembe az alapanyagok mennyiségénél. Mert nagyon fura érzeteket hozhat fel a menzás borsófőzelék (valamit visz a víz) emléke.

Másrészt a tejföltől a borsófőzelék picit savanykás és laktatóbb lesz, ezért kisebb adagot is elegendő belőle csinálni.

De a savanykás íz ellenére a borsófőzelék édes jellege is megmarad, mert a konzerv levét is hozzáadjuk a főzelékhez. Mely alapból tartalmaz hozzáadott cukrot.

 

Tipp: Azok, akik sűrűbben szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi habarást a javasolt mennyiséghez képest. Amit érdemes több tejjel felengedni.

Amire fontos figyelni, hogy a több tejföltől savanyúbb lesz a főzelék. Ha ezt nem akarjuk, akkor a tejfölt előbb 1 dl tejjel hígítsuk fel, s utána adjuk hozzá a második evőkanál finomlisztet, hogy jól el tudjuk dolgozni azt a tejföllel.

Fontos: Amikor a habarástól a végén kezd besűrűsödni a főzelék, forrás közben „köpködhet”. Hogy a sűrítés alatt folyamatosan kevergessük a főzeléket, nehogy a sűrűsödő habarás odakapjon.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, kukoricakeményítőt vagy krumpliból készült keményítőt is használhatunk a liszt helyett, amelytől ugyan úgy be fog sűrűsödni borsófőzelék.

 

A borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket tejfölös habarással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a borsófőzelékhez tejfölös habarással!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése