Zöldbabfőzelék tejjel

Zöldbabfőzelék tejjel, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, behabarva, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.

Mely egy tartalmas, fehérjében és ízekben gazdag, könnyű s mégis laktató, népszerű főzelék. Ami akár télen is be tudja csempészni a nyár ízvilágát az otthonunkba.

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldbabfőzeléket tejjel. Majd azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

zöldbabfőzelék tejjel

Zöldbabfőzelék recept tejjel

A zöldbabfőzelékhez egy lábosban a finomra vágott hagymát olajon és kevés vízen megdinszteljük.
Amikor már kezd üvegesedni a hagyma, lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fokhagymát is, s hagyjuk, hogy picit az is megpiruljon.
Ezután hozzáadjuk a felaprított zöldborsót, felengedjük annyi vízzel, majd sózzuk, s lefedve durván 20 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a zöldbab kezd megpuhulni megszórjuk a zöldbabot finomliszttel, s alaposan átkeverjük az egészet.
Majd az egészet felengedjük tejjel, még egyet keverünk az egészen, s jó 5 perc alatt hagyjuk, hogy a lisztes-tejes habarástól a zöldbabfőzelék besűrűsödjön.
A tejes zöldbabfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék

Ingredients
  

  • 70-80 dkg zöldbab
  • 1 fej föröshagyma (közepes)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 6 dl víz
  • 2 kiskanál
  • 2-3 babérlevél

A zöldbabfőzelék behabarásához

  • 1 evőkanál finomliszt (púpozott)
  • 4 dl tej

Tippek és tanácsok a zöldbabfőzelék elkészítéséhez

A tejjel készült zöldbabfőzelék sokkal krémesebb állagú, mint a legtöbb zöldbabfőzelék recept.

A fenti recept, illetve annak eredménye sokkal jobban hasonlít egy borsófőzelék receptjére, mert a sűrítést csak liszttel és tejjel történik, s nem savanyítjuk be a főzeléket ecettel (mint ahogy a legtöbb receptben szerepel.

Természetesen, ha szeretnénk, a habarás előkészítésekor a tej felét kicserélhetjük akár tejfölre is, de ennek következtében a habarás kevésbé lesz krémes.

Ilyen esetben érdemes a tejfölt alaposan átkeverni, mielőtt a tejet egy kis részét hozzáadjuk, s elkeverjük benne. Majd a maradék tejjel még egyszer alaposan elkeverni, mert különben a főzelékben a tejföl apró darabokban meg fog jelenni a habarásban.

De ha igazán krémesre szeretnénk elkészíteni a habarást, azt is megtehetjük, hogy a tej mellé (a tejföl helyett) 1 dl 20 %-os főzőtejszínt adunk, ami nagyon picit savanykás, s segít kiemelni a zöldbab ízét.

 

Ha lisztérzékenyek vagyunk, kukoricakeményítőt vagy krumpliból készült keményítőt is használhatunk a liszt helyett, amelytől ugyan úgy be fog sűrűsödni zöldbabfőzelék.

A zöldbabfőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldbabfőzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejjel készült zöldbabfőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése