Zöldbabfőzelék tejjel, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, behabarva, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.
Mely egy tartalmas, fehérjében és ízekben gazdag, könnyű s mégis laktató, népszerű főzelék. Ami akár télen is be tudja csempészni a nyár ízvilágát az otthonunkba.
Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldbabfőzeléket tejjel. Majd azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
Zöldbabfőzelék recept tejjel
Equipment
- 2 literes fazék
Ingredients
- 70-80 dkg zöldbab
- 1 fej föröshagyma (közepes)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 6 dl víz
- 2 kiskanál só
- 2-3 babérlevél
A zöldbabfőzelék behabarásához
- 1 evőkanál finomliszt (púpozott)
- 4 dl tej
Tippek és tanácsok a zöldbabfőzelék elkészítéséhez
A tejjel készült zöldbabfőzelék sokkal krémesebb állagú, mint a legtöbb zöldbabfőzelék recept.
A fenti recept, illetve annak eredménye sokkal jobban hasonlít egy borsófőzelék receptjére, mert a sűrítést csak liszttel és tejjel történik, s nem savanyítjuk be a főzeléket ecettel (mint ahogy a legtöbb receptben szerepel.
Természetesen, ha szeretnénk, a habarás előkészítésekor a tej felét kicserélhetjük akár tejfölre is, de ennek következtében a habarás kevésbé lesz krémes.
Ilyen esetben érdemes a tejfölt alaposan átkeverni, mielőtt a tejet egy kis részét hozzáadjuk, s elkeverjük benne. Majd a maradék tejjel még egyszer alaposan elkeverni, mert különben a főzelékben a tejföl apró darabokban meg fog jelenni a habarásban.
De ha igazán krémesre szeretnénk elkészíteni a habarást, azt is megtehetjük, hogy a tej mellé (a tejföl helyett) 1 dl 20 %-os főzőtejszínt adunk, ami nagyon picit savanykás, s segít kiemelni a zöldbab ízét.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, kukoricakeményítőt vagy krumpliból készült keményítőt is használhatunk a liszt helyett, amelytől ugyan úgy be fog sűrűsödni zöldbabfőzelék.
A zöldbabfőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldbabfőzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.