Karalábéfőzelék

Ízletes karalábéfőzelék recept hagymával, tejjel, rántással, petrezselyemzölddel, sóval és cukorral, az elkészítés részletes leírásával.

Kicsit kesernyés, picit édeskés (a cukortól), de megfelelően fűszerezve s megfelelő (zsenge és zöld) karalábéból nagyon finom is tud lenni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a karalábéfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

karalábéfőzelék

Karalábéfőzelék recept

A karalábét megpucoljuk, s 1 centis kockákra felaprítjuk.
A felaprított karalábét lábosba tesszük, sót és cukrot adunk hozzá, s megfőzzük.
Ezután olajon vagy vajon a lisztet megfuttatjuk, majd amikor kezd pirulni, hozzátesszük a petrezselymet vagy a kaport, s kicsit átkeverjük.
A rántást tejjel lehűtjük, s amikor a karalábé megfőtt, hozzáöntjük a főzőléhez.
Még egyszer az egészet átforraljuk, hogy a főzőlé a rántástól besűrűsödjön.
Tükörtojással, sült virslivel, fasírttal vagy főtt tojással tálaljuk.
A karalábéfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 25 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A főzelék hozzávalói
  

  • 3 nagyobb fej karalábé
  • 3-2 dl víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál
  • 1 csokor petrezselyemzöld (vagy kapor)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy vaj)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2-3 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A karalábé leveleit levágjuk, a külső héjától megpucoljuk, a fás részeket kivágjuk.
    Majd apró, kb. centis kockákra felaprítjuk, vagy aprítógépben felapríthatjuk.
  • A friss petrezselymet vagy a kaport megmossuk, apróra összevágjuk.
  • A felaprított karalábét lábosba tesszük, sót és cukrot adunk hozzá, s felforraljuk.
    Amikor felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s gyöngyöző vízben a karalábét megfőzzük.
  • Ezután olajon vagy vajon a lisztet megfuttatjuk,
    Amikor a liszt kezd pirulni, lehúzzuk a rántást a tűzhelyről, hozzátesszük a petrezselymet vagy a kaport, s kicsit átkeverjük, hogy a hővel előcsalogassuk az ízét.
  • Ezután a rántást tejjel lehűtjük (hogy oda ne kapjon), s simára keverjük.
  • Amikor a karalábé megpuhult, hozzáöntjük a főzőléhez, s összefőzzük az egészet, hogy a főzőlé a rántástól besűrűsödjön.

Pár gondolat a karalábéfőzelék elkészítéséhez

Az igazán finom  karalábéfőzelék alapja a zsenge, zöld héjú karalábé, ami önmagában (nyersen) is finom.

Ha nem elég zsenge vagy lila héjú karalábéból akarunk főzeléket csinálni, akkor a főzés ideje (ami maximum negyed óra) simán a másfél-kétszeresére nőhet.

Arról nem beszélve, hogy a lila héjú karalábé nem édes, inkább keserű, ami a legtöbbekből a kellemetlen menzás karalábéfőzelék emlékét hozhatja elő, amit senkinek sem kívánok.

A lila karalábét hagyjuk meg inkább a húslevesbe, annak ízvilágához sokkal jobban passzol.

Karalábéfőzelék hagymás rántással

Ha szeretnénk karakteresebb ízvilágot a karalábéfőzeléknek, inkább csináljunk egy hagymás rántást.

  • Pucoljunk meg egy fej hagymát, vágjuk össze apróra, s azt dinszteljük meg az olajon (kevés vizet az olajhoz adva).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, szórjuk meg liszttel és az előre felvágott petrezselyemzölddel, s keverjük picit át.
  • Majd az egészet öntsük fel a fenti receptben szereplő 2-3 dl tejjel, s keverjük el az egészet simára.

Végül az elkészült hagymás rántás a megpuhult karalábé főzőlevéhez öntjük, s a fenti recept szerint összeforraljuk a karalábé főzőlevével.

Aki paprikásan szereti a főzelékeket, az a liszttel való megszórás előtt adhat hozzá kevés fűszerpaprikát s egy kevés őrölt fehérborsot is.

De ha nem rajongunk a rántásos ételekért, vagy nem fogyasztunk lisztes ételeket (mert lisztérzékenyek vagyunk, akkor keményítőt összekeverhetjük a tejjel, s avval is be lehet sűríteni a karalábéfőzeléket

Jó étvágyat a karalábéfőzelékhez!

Mottó: Kar a karé, láb a lábé, láb a karé, kar a lábé 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése