Finom sárgarépafőzelék receptje reszelt répával, vajjal, sóval, cukorral, tejjel és liszttel az elkészítés részletes leírásával.
Amit a menzán nem mindenki szeretet, mert mint minden főzeléket, a sárgarépafőzeléket is rendesen berántották, holott van más lehetőség is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a sárgarépafőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.
Sárgarépafőzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A főzelék hozzávalói
- 70 dkg sárgarépa
- 10 dkg vaj
- 1 dl víz
- 2-3 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál cukor
- 2-3 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, reszelőn lereszeljük vagy aprítóképben apróra vágjuk.
- A vajat lábasba tesszük, felmelegítjük, beletesszük a reszelt sárgarépát, és kevés vizet öntünk alá.Csipetnyi sóval megsózzuk, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk (dinszteljük).
- Amikor a sárgarépa megpuhult, meghintjük liszttel, s alaposan elkeverjük vele, hagyva, hogy picit megpiruljon.
- Ezután felöntjük az egészet tejjel, és simára keverjük. Cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Pár gondolat a sárgarépafőzelék elkészítéséhez
A sárgarépafőzelék receptje nagyon egyszerű, gyakorlatilag csak megfőzzük a répát és besűrítjük a főzőlevét.
Mégis van pár lehetőség, amitől az íze megváltozhat.
Az első pont a sárgarépa szeletelése. Sokan nem szeretik a répát lereszelni, ezért inkább apró kockára vágják.A végeredmény állagát a finom főzelékéhez fogja közelíteni.
Holott, ellentétben például a cukkinifőzelékkel, nem igazán fő szét. A benne levő rostok főzés közben is egyben tartják a sárgarépa szerkezetét.
A második fontos kérdés a zsiradék. A sárgarépa alapvetően édes alapízű, amihez rengeteg karotin is társul, mely egy fontos elővitamin a szervezet számára.
Ahhoz, hogy ez a főzés során előjöjjön a répából, egyszerűen nem kerülhető meg a zsiradék.
Viszont nagyon nem mindegy, milyen zsiradékot választunk. A sertészsír és a napraforgóolaj íze eléggé kesernyés, nem túl szerencsés az édes ízű sárgarépához.
A margarin fele víz (s nehézfémmel szennyezett), hogy főzéshez, sütéshez nem igazán alkalmas.
A vaj viszont elegendően krémes és lágy ízű ahhoz, hogy a vajat.
A harmadik fő pont a főzőlé besűrítése. Ez történhet hagyományosan rántással is, habár a lágyabb ízvilághoz ez nem igazán passzol. Főleg akkor ha elszoktunk például a zsírral készült ételektől.
A fenti receptben szereplő lisztel való megszórás egy átmenetet képez a habarás és a rántás között, mivel a liszt ebben az esetben is egy picit megpirul.
De ha nem akarjuk megpirítani egyáltalán a lisztet, akkor a lisztet tejjel is elkeverhetjük, s mint egy habarást adhatjuk a főzőléhez.
Sőt, ha nem ehetünk lisztet, mert glutén érzékenyek vagyunk, a tejben kevés keményítőt is elkeverhetünk. A sárgarépafőzelék attól is be fog sűrűsödni.