Sárgarépafőzelék

Finom sárgarépafőzelék receptje reszelt répával, vajjal, sóval, cukorral, tejjel és liszttel az elkészítés részletes leírásával.

Amit a menzán nem mindenki szeretet, mert mint minden főzeléket, a sárgarépafőzeléket is rendesen berántották, holott van más lehetőség is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a sárgarépafőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.

sárgarépafőzelék

Sárgarépafőzelék recept

A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, reszelőn lereszeljük.
A vajat lábasba tesszük, felmelegítjük, beletesszük a reszelt sárgarépát, és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Csipetnyi sóval megsózzuk, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Amikor a sárgarépa megpuhult, meghintjük liszttel, felöntjük az egészet tejjel, és simára keverjük. Cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk, hogy az ízek összeérjenek.
A sárgarépafőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 25 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A főzelék hozzávalói
  

  • 70 dkg sárgarépa
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2-3 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, reszelőn lereszeljük vagy aprítóképben apróra vágjuk.
  • A vajat lábasba tesszük, felmelegítjük, beletesszük a reszelt sárgarépát, és kevés vizet öntünk alá.
    Csipetnyi sóval megsózzuk, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk (dinszteljük).
  • Amikor a sárgarépa megpuhult, meghintjük liszttel, s alaposan elkeverjük vele, hagyva, hogy picit megpiruljon.
  • Ezután felöntjük az egészet tejjel, és simára keverjük. Cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk, hogy az ízek összeérjenek.

Pár gondolat a sárgarépafőzelék elkészítéséhez

A sárgarépafőzelék receptje nagyon egyszerű, gyakorlatilag csak megfőzzük a répát és besűrítjük a főzőlevét.

Mégis van pár lehetőség, amitől az íze megváltozhat.

Az első pont a sárgarépa szeletelése. Sokan nem szeretik a répát lereszelni, ezért inkább apró kockára vágják.A végeredmény állagát a finom főzelékéhez fogja közelíteni.

Holott, ellentétben például a cukkinifőzelékkel, nem igazán fő szét. A benne levő rostok főzés közben is egyben tartják a sárgarépa szerkezetét.

A második fontos kérdés a zsiradék. A sárgarépa alapvetően édes alapízű, amihez rengeteg karotin is társul, mely egy fontos elővitamin a szervezet számára.

Ahhoz, hogy ez a főzés során előjöjjön a répából, egyszerűen nem kerülhető meg a zsiradék.

Viszont nagyon nem mindegy, milyen zsiradékot választunk. A sertészsír és a napraforgóolaj íze eléggé kesernyés, nem túl szerencsés az édes ízű sárgarépához.

A margarin fele víz (s nehézfémmel szennyezett), hogy főzéshez, sütéshez nem igazán alkalmas.

A vaj viszont elegendően krémes és lágy ízű ahhoz, hogy a vajat.

A harmadik fő pont a főzőlé besűrítése. Ez történhet hagyományosan rántással is, habár a lágyabb ízvilághoz ez nem igazán passzol. Főleg akkor ha elszoktunk például a zsírral készült ételektől.

A fenti receptben szereplő lisztel való megszórás egy átmenetet képez a habarás és a rántás között, mivel a liszt ebben az esetben is egy picit megpirul.

De ha nem akarjuk megpirítani egyáltalán a lisztet, akkor a lisztet tejjel is elkeverhetjük, s mint egy habarást adhatjuk a főzőléhez.

Sőt, ha nem ehetünk lisztet, mert glutén érzékenyek vagyunk, a tejben kevés keményítőt is elkeverhetünk. A sárgarépafőzelék attól is be fog sűrűsödni.

Jó étvágyat a sárgarépafőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése