Ízletes cukkinifőzelék recept kaporral, tejszínes habarással, sóval és cukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Elsőre kicsit furának tűnhet, sokan nem is ismerik, de ettől még egy könnyed és finom főzelékről van szó, mely tele van finom és egészséges összetevőkkel.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a cukkinifőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.
Cukkinifőzelék recept
Equipment
- tökgyalu
- 2 literes lábos
Ingredients
- 80 dkg cukkini
- 1 vagy 2 csokor friss kapor
- víz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 4 dl főzőtejszín
- 3 evőkanál finomliszt
Instructions
- A cukkinifőzelékhez a cukkinit megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük, mint ahogy a tököt szoktuk, egy nagyobb lyukú reszelőn. Ha nagy méretű (nem saláta) cukkinit főzünk meg, a lereszelés előtt vágjuk hosszába ketté, és kanalazzuk ki a belsejéből a magokat.
- A lereszelt cukkinit lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, s apróra vágott kaprot és sót adunk hozzá.
- Az egészet jól átkeverjük, felforraljuk, s takarékra állítva a tűzhelyet a cukkinit puhára főzzük.
- Amikor kezd a cukkini megpuhulni, egy tálkában összekeverjük a tejszínt és a liszttel.Majd a cukkini levéből egy keveset hozzáadunk, simára keverjük a habarást, és hozzáadjuk a cukkinihez.
- Alaposan elkeverjük a tejszínes-lisztes habarást a cukkinivel, s felforralunk az egészet még egyszer, hogy kicsit besűrűsödjön a cukkinifőzelék leve.
- Amikor kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzhelyről, s hagyjuk pihenni 10 percig.
Néhány gondolat a cukkinifőzelék elkészítéséhez
A cukkini főzelék egy nagyon könnyen elkészíthető étel. A cukkini hajlamos túlfőni, s a végeredmény nem a tökfőzelékre, inkább a krémes spenótfőzelékre fog hasonlítani (de az íze úgy is fenséges lesz).
Ha több ízt szeretnénk a cukkinifőzelékbe belecsempészni, megfőzhetjük a cukkinit zöldség vagy csirke alaplében.
Ha ilyen nincs otthon alaplé, egy leveskocka esetleg kevés vegeta vagy delikát is megteszi.
Ha szeretnénk karakteresebb ízvilágú cukkinifőzeléket készíteni, a főzéshez megpucolhatunk egy kisebb fej vöröshagymát és 2-3 gerezd fokhagymát. A hagymát apróra kockára vágva, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörve készíthetünk a főzeléknek egy hagymás-fokhagymás alapot.
A megpirult hagymára és fokhagymára rádobhatjuk a lereszelt cukkinit, a kaport, a sót és a cukrot, s alapos átkeverés után pár percig fedő alatt párolhatjuk. (A cukkini rengeteg levet fog engedni, hogy nem fog a cukor odakozmálni…)
Akár meg is borsozhatjuk, ha szeretjük a borsos ételeket. De a cukkini lágy ízéhez jobban passzolhat a fehérbors vagy megszórhatjuk a kevert ízvilágú őrölt tarkaborssal is.
Ha szeretnénk picit sötétebbre a cukkinifőzelék színét, sima kristálycukor helyett használhatunk barnacukrot is.
A tejszínes habarás helyett a lisztet összekeverhetjük tejföllel és/vagy natúr joghurttal is, ami picit más ízvilágot kölcsönöz a cukkinifőzeléknek.
Aki szereti a savanykásabb ételeket, tehet cukkinifőzelékbe kevés fehérborecetet vagy fél citrom levét is (egy kiskanálnyit).
Több internetes receptben írják azt, hogy érdemes a cukkinifőzeléket berántani, de a cukkini kesernyés-édeskés ízéhez a rántás kesernyés íze a legtöbb embernek már túl sok. A végeredmény csak azoknak ajánlható, akik rajonganak a kesernyés ízekért.