Brokkolifőzelék

Brokkolifőzelék recept tejjel, liszttel, fokhagymával, egy kevés fehérborssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed nyári étel, amit mirelitből vagy primőrből az év minden szakában elkészíthetünk.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a brokkolifőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

brokkolifőzelék

Brokkolifőzelék recept

A brokkolifőzelék többféle módon is elkészíthető. A lényeg, hogy maga a brokkoli, és annak a szára megpuhuljon a főkezelés hatására.
Amikor a brokkoli megpuhult, nincs más feladat, mint az egészet főzelék állapotúra hozni, s már ehetjük is a friss és ízletes zöldfőzeléket.
Mindezt röpke fél óra alatt.
A brokkolifőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A főzelék hozzávalói
  

  • ½ fej brokkoli
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olíva is)
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • fehér bors
  • 1 gerezd fokhagyma

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • Ha friss brokkolit használunk, akkor a brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, szárát meghámozzuk, feldaraboljuk.
    Ha fagyasztott brokkolit használunk, olajon egy picit futtassuk meg, hogy felolvadjon.
  • Az első lépés a brokkoli megfőzése, mely néhány perc alatt megvan. Fontos, hogy amikor a rózsák megfőttek (megpuhultak), hagyjuk abba a főzésüket.
    A szárat, mivel lassabban fő meg, még főzzük 4-5 percig.
  • Amikor a brokkoli szára is megfőtt, az egészet tegyük olajra, s szórjuk meg a liszttel.
    Forgassuk át az egészet rendesen.
  • Amikor a liszt és a brokkoli is egy kicsit megpirult, öntsük fel az egészet a tejjel, s folyamatos kevergetés mellett hagyjuk az egészet besűrűsödni.
  • Ízesítésül tehetünk bele egy zúzott fokhagymát és egy csipet fehérborsot.

Tippek és tanácsok a brokkolifőzelék elkészítéséhez

A brokkolit többféle képen is megfőzhetjük:

  • A brokkolit megfőzhetjük egy kis vízen párolva.
  • Vagy betehetjük egy pároló edénybe, s a gőzben puhíthatjuk meg.
  • De sós vízben is megfőzhetjük (blansírozhatjuk).
  • Ha van otthon valami zöldséges levünk, abban is megfőzhetjük a brokkolit, egyedi íze lesz tőle.

Érdemes a brokkoli szárát is belefőzni a főzelékbe, mert attól az egész kap egy plusz ízt és karaktert.

A brokkolifőzeléket ehetjük akár magában is, vagy fasírttal, sült kolbásszal vagy bármilyen más frissen sült húsból. Vagy akár süthetünk hozzá virslit, tükörtojást is.

Az sem ördögtől való, ha más zöldségeket is főzünk bele, például kukoricát vagy kelbimbót.

Tipp1: Ha a brokkolifőzelékhez laktóz mentes tejet használunk, érdemes kis cukorra a hiányzó érdes ízt pótolni!

Tipp2: Ha lisztérzékenyek vagyunk, akkor a brokkolit csak magában pirítjuk meg egy picit, s a pirítás végén liszt helyett adjunk hozzá kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, s egyből engedjük fel az egészet tejjel. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Jó étvágyat a brokkolifőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése