A krumplifőzelék elkészítéséhez egy lábasban hagymás alapot készítünk.Ezután a felaprított krumplit hozzáadjuk, s annyi vízzel felengedjük az egészet, mely éppen ellepi.Sóval, babérlevéllel és majoránnával ízesítjük, s puhára főzzük a krumplit.Amikor a krumpli már szinte puha, tejfölös habarással besűrítjük, s a végén még egyet forralunk a főzeléken.A főzés végén elkészült krumplifőzeléket kevés ecettel megsavanyítjuk.A krumplifőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
1evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír vagy kókuszzsír is)
70dkgkrumpli
5dlvíz
2evőkanálmajoránna
3dbbabérlevél
1-2kiskanálsó
A habaráshoz
2dltejföl
2evőkanálfinomliszt
A főzelék elkészítése részletesen
A vöröshagymát megpucoljuk, s apróra összevágjuk.
A krumplit is megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.Felhasználásig az összevágott krumplit víz alatt tároljuk, hogy a levegőn meg ne barnuljon (keseredjen).
A lábos aljára beöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát.Közepes lángon a hagymát megpirítjuk (vagy kevés vizet hozzáadva megdinszteljük )
Amikor a hagyma a vizet elfőtte, a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vízből kivett krumplit, s azzal is picit átforgatjuk, hogy a hagymás ízt a krumpli picit magába szívja.
Majd felöntjük a krumplit annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Majoránnával, babérlevéllel és sóval ízesítjük Forrástól számított 15 perc alatt a krumplit puhára főzzük,
Habarás készítése
A tejfölt beletesszük a tálba, villával vagy kicsi habverővel összetörjük.Ezután a lisztet két részletben hozzáadva alaposan elkeverjük benne.
Amikor a krumpli már megpuhult, egy merőkanál főzőlevet hozzáadunk a tejfölben elkevert liszthez, s alaposan átkeverjük az egészet, hogy a habarás felhíguljon.Majd ugyan ezt megismételjük egy második merőkanál főzővízzel is.
Ezután a felhígított habarást folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a krumplihoz.
Egyet forralunk rajta, hogy a habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.