A tökfőzelék elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk, s mind a kettőt felvágjuk apróra.A fagyasztott tököt langyos vízben kiengedjük, majd miután a tök felengedett, a vizet leöntjük róla.A hagymát megfuttatjuk vajon. S amikor már kezd megpirulni, a tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a kapor felét és a fűszerpaprikát, és alaposan átkeverve kicsit megpirítjuk azt is.Hozzáadjuk a felengedett tököt, átkeverjük, majd felengedjük tejjel és vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, s felforralás után negyed óra alatt puhára főzzük.Amikor a tök megpuhult, tejfölösen behabarjuk, hozzáadjuk a kapor második részét, s egyet még forralunk rajta, hogy a töhfőzelék besűrűsödjön.A tökfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk.
A fagyasztott tököt kézmeleg vízben felengedjük, majd a vizet leöntjük róla.
A tökfőzelék elkészítése
A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az összevágott kapor felét. Néhányszor átkeverjük az egészet, hogy picit megpiruljanak.
Ezután hozzáadjuk a felengedett tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, hogy egyenletesen elkeveredjen.
Ezután sóval, fehérborssal ízesítjük, a tejet és a vizet adunk hozzá, majd felforraljuk, s takarékon a tököt puhára főzzük főzzük.
A tökfőzelék behabarása
Amikor a a tök megpuhult (maximum 10 perc alatt), a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen.
Ezután a habarást 2 merőkanál főzőlével felhígítjuk.Majd hozzáadjuk a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
Végül hozzáadjuk a kapor második felét is, egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket.
Az elkészült tökfőzeléket ezután tálakba szedjük, s már tálalhatjuk is.