Vissza Email link
tökfőzelék fagyasztott tökből

Tökfőzelék elkészítése fagyasztott tökből

A tökfőzelék elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk, s mind a kettőt felvágjuk apróra.
A fagyasztott tököt langyos vízben kiengedjük, majd miután a tök felengedett, a vizet leöntjük róla.
A hagymát megfuttatjuk vajon. S amikor már kezd megpirulni, a tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a kapor felét és a fűszerpaprikát, és alaposan átkeverve kicsit megpirítjuk azt is.
Hozzáadjuk a felengedett tököt, átkeverjük, majd felengedjük tejjel és vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, s felforralás után negyed óra alatt puhára főzzük.
Amikor a tök megpuhult, tejfölösen behabarjuk, hozzáadjuk a kapor második részét, s egyet még forralunk rajta, hogy a töhfőzelék besűrűsödjön.
A tökfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 kg fagyasztott gyalult tök
  • 3 dkg vaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet őrölt (fehér)bors
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál finomliszt

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
  • A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk.
  • A fagyasztott tököt kézmeleg vízben felengedjük, majd a vizet leöntjük róla.

A tökfőzelék elkészítése

  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az összevágott kapor felét.
    Néhányszor átkeverjük az egészet, hogy picit megpiruljanak.
  • Ezután hozzáadjuk a felengedett tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, hogy egyenletesen elkeveredjen.
  • Ezután sóval, fehérborssal ízesítjük, a tejet és a vizet adunk hozzá, majd felforraljuk, s takarékon a tököt puhára főzzük főzzük.

A tökfőzelék behabarása

  • Amikor a a tök megpuhult (maximum 10 perc alatt), a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen.
  • Ezután a habarást 2 merőkanál főzőlével felhígítjuk.
    Majd hozzáadjuk a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
  • Végül hozzáadjuk a kapor második felét is, egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket.
  • Az elkészült tökfőzeléket ezután tálakba szedjük, s már tálalhatjuk is.