Krumplifőzelék recept tejföl nélkül, rántással, babérlevéllel, majoránnával és sóval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy karakteres ízvilágú főzelék, melyben inkább a kesernyés ízek dominálnak, mint a savanykásak.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumplifőzeléket tejföl nélkül. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb és ízletesebb ételt varázsolni belőle.
Krumplifőzelék recept tejföl nélkül
Eszközök
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 70-80 dkg krumpli
- 5-6 dl víz (körülbelül)
- 2-3 darab babérlevél
- 2 evőkanál majoránna (morzsolt)
- 1-2 kiskanál só
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál fűszerpaprika (csapott)
A főzelék elkészítése részletesen
- A krumplikat megpucoljuk, s centis kockákra összevágjuk.
- A felaprított krumplit fazékba tesszük, felengedjük annyi vízzel hogy jól ellepje.
- Majoránnával, babérlevéllel és sóval ízesítjük. Forrástól számított 10-15 perc alatt puhára főzzük a krumplit.
Rántás készítése
- Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a lisztet közepes lángon elkezdjük a zsírban megpirítani..
- Amikor a liszt kezd sötétedni, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát.S alaposan elkeverjük a paprikát a rántásban, hogy a paprika is megpiruljon (besötétedjen)
- Kevés főzőlével lehűtjük a rántást, hogy a fűszerpaprika meg ne égjen.Majd az elkészült rántást hozzáadjuk a krumplihoz, alaposan elkeverve benne.
- Még egyet forralunk az egészen, hogy a rántás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.
Tippek a krumplifőzelék elkészítéséhez
Minden krumplifőzelék legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit árulnak.
Az igazán finom krumplifőzelékhez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).
Fontos! A felaprított krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár kettő – kettő és fél centis is, de akkor az összes legyen akkora.
Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek. S az egész főzelék be fog sűrűsödni a tejfölös habarás nélkül is.
Ha pedig levesszük a krumplit a tűzhelyről idő előtt, hogy a kisebb darabok ugyan nem fognak szétfőni, de a nagyobb darabok belseje nyers és kemény marad.
Tipp: Ha gluténérzékenyek vagyunk, elkészíthetjük a rántást akár rizsliszttel is.
A krumplifőzelék fűszerezése és savanyítása
A krumplifőzelék fűszerezés nagyon hasonlít a tökfőzelék illetve a krumplileves receptjében található leíráshoz.
Ami lényeges eltérés, hogy a krumplifőzelék kapor nélkül is finom. De aki szereti, tehet bele nem csak kaprot, hanem oregánót vagy kakukkfüvet is.
Ami fontos, ne tegyünk ekkora mennyiségű krumplihoz 2 evőkanálnál több fűszert összességében.
Aki savanykásan szereti a krumplifőzeléket, az a rántás hozzáadása után tehetünk a főzelékbe 1-2 kiskanál 10 %-os ecetet. Ha valami különlegesebb ízvilágra vágyunk, használhatunk a savanyításhoz borecetet, balzsamecetet, de akár valamilyen gyümölcsecetet is.
Az elkészült krumplifőzelék önmagában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom sertéspörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a krumplifőzeléket tejföl nélkül, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.