Fagyasztott tökből tökfőzelék készítése hagymával, vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és fűszerpaprikával, a lépések pontos leírásával.
Mely egy megosztó étel, ettől függetlenül tele van rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, s nem mellékesen még laktató is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a fagyasztott tökfőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Fagyasztott tökfőzelék elkészítése
Eszközök
- 2 literes lábos
A főzelék hozzávalói
- 1 kg mirelit gyalul tök
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 csokor kapor
- 5 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2 dl víz
- 2 kiskanál só
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
A tejfölös habaráshoz
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
A főzelék elkészítése részletesen
- A mirelit tököt kézmeleg vízben felengedjük, majd a vizet leöntjük róla.
- A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
- A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk.
A kapros tökfőzelék elkészítése
- A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
- Amikor a hagyma üvegessé vált, a hozzáadjuk a felengedett tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, hogy egyenletesen elkeveredjen a tökkel..
- Néhány keverés után tejet és a vizet adunk hozzá.Majd sóval, fehérborssal ízesítjük, s felforraljuk.
- Amikor felfortt, a főzőlapot takarékra véve tűzhelyett a tököt puhára főzzük.
A kapros tökfőzelék behabarása
- Amíg a tök megpuhult (maximum 10 perc alatt), a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen.
- Ezután a habarást 2 merőkanál főzőlével felhígítjuk.Majd hozzáadjuk a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
- Végül hozzáadjuk a kapor második felét is, egyet forralunk még rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket.
- Az elkészült kapros tökfőzeléket ezután tálakba szedjük, s már tálalhatjuk is.
Gyakorlatias tanácsok a fagyasztott tökfőzelék elkészítéséhez
A tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb tudnivaló, hogy a főzőtök szerkezete a többi zöldséghez képest nagyon érzékeny a fagyasztásra.
Éppen ezért nem szabad forró vízben kiolvasztani a mirelit tököt, mert a forró víztől pillanatok alatt összeesik, s a nem sok ízanyaga is távozni fog.
Tipp: Inkább legyen a kiolvasztott tök picit kemény, merev a főzés elején, mint hogy az ízanyagok a lefolyóban kössenek ki a főzőlé helyett.
Másrészt nem érdemes túl sokáig főzni sem. 5-10 perc főzés bőségesen elegendő, ha nem akarjuk szétfőzni a mirelit gyalult tököt.
Ugyan a főzéshez ajánlott folyadék mennyisége kevésnek tűnhet, de a tök sok levet ereszt a hő hatására.
S van még pár apróság, amire érdemes odafigyelni, mert tök íze nem igazán érezhető más intenzív íz mellet:
- A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
- Érdemes a tökfőzeléket zsírosabb tejjel készíteni, mert a zsíros tej egy extra és lágy ízt fog adni a főzeléknek.
- S nem szabad kispórolni a kaprot sem.
Sőt, ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kapható, inkább két csomaggal vegyünk belőle, és ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.
Fagyasztott tökfőzelék változatok
Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.
Az első kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.
A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a megpirított hagymához.
S van egy harmadik hozzávaló, ami növelheti a változatosságot: a bors. Sokan nem szeretik az intenzíven borsos ízeket, ezért is szerepel a receptben fehérbors. Annak az íze nem annyira karakteres, de segít kiemelni a tökfőzelék ízeit.
Tipp2: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habarás elkészítéséhez, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp3: Ha nem lelkesedünk a savanykás ízvilágért, a habaráshoz tejföl helyett tejet is használhatunk.
Ha viszont szeretjük a savanykás ízeket, a kefires habarás, vagy egy kiskanál ecet révén lehet savanykásabb.
Az elkészült kapros tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom sertéspörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fagyasztott tökfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.