A chilis bab (Chili con carne) receptje hagymával, fokhagymával, darált hússal, kukoricával, babbal és chilivel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyben a csípős, az édes és a kesernyés összetevők íze találkozik a zöldfűszerek sokszínű világával.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a chilis babot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Chilis bab recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A főzelék hozzávalói
- ½ kg darálthús (marha vagy sertés, de lehet vegyes is)
- 2 evőkanál olívaolaj (lehet napraforgóolaj vagy zsír is)
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ liter paradicsomlé
- 30 dkg csemegekukorica (egy közepes konzerv)
- ½ kg vörösbab (egy nagy vagy két közepes konzerv)
- 1 kiskanál só
- 2-3 csipet bors
- 1 teáskanál oregánó
- ½ teáskanál fahéj
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál fűszerpaprika (lehet csípős is)
A főzelék elkészítése részletesen
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az olajon (vagy a zsíron).
- Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
- Majd a megpirult hagymához és fokhagymához hozzákeverjük a darálthúst is. Az elején igyekezzünk a darálthúst minél jobban szétkeverni, hogy minél kisebb részekre essen szét.
- Miközben a hús sül, hozzáadhatjuk a fűszereket: a sót, a borsot, az oregánót, a fahéjat, a római köményt és a fűszerpaprikát.Alaposan keverjük át a húst a fűszerekkel, hogy egyenletesen eloszlassuk az ízeket.
- Amikor a darálthús kifehéredett, hozzáadjuk a kukoricát és a babot, s jól elkeverjük őket. Érdemes kicsi vizet aláönteni és pár percig főzni a 3 fő összetevőt, hogy a bab és a kukorica is bevegyen egy keveset a fűszerek ízéből.
- A főzés végén az egészet felöntjük a paradicsomlével, s átkeverjük, hogy egyenletesen oszlassuk el a többi összetevővel.Lehetőleg ne tegyük bele korábban, mert a paradicsom savanykás jellege lelassíthatja a hús főzését.
- A végén csípős chilivel, sóval még karcosabbá tehető az íze.
Tippek és tanácsok a chilis bab elkészítéséhez
A jó chilis bab lelke a főszerezése. Különösen a sok csípős fűszer. Legalább is sokak számára idehaza. De ennek nem feltétlen kell így lennie (lásd lentebb).
Természetesen, ha csípősen szeretnénk elkészíteni a chilis babot, idehaza előkerülhet a polcról az Erős Pista, egy jófajta Cayenne bors (ami egy chilipaprika típus őrleménye), vagy egy-két csípős egész chili.
Ami még tudja az ízét erősíteni, ha többféle fűszer kerül bele a nevét adó chilipaprikán kívül is.
A fenti receptben bors, oregánó, fahéj, római kömény szerepel még. De mindezt kiegészíthetjük egy teáskanálnyi majoránnával és/vagy petrezselyemmel is.
Fontos, hogy mindenképp olyan fűszereket tegyünk bele a chilis babba, amit megszoktunk és szeretünk. Ha például kimarad a receptből a római kömény, az sem baj, mert nélküle is meglesz ennek az ételnek a fűszeres jellege.
A végeredmény így is, úgy is a főzelék és a pörkölt között lesz félúton. Pont úgy, mint a Jellegében a paprikás krumplinál, a sóletnél és a hagymás babnál.
Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a chilis babhoz egy hegyes erős paprikát is pluszban.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a főzés végén adjuk hozzá chilis babhoz.
A chilis bab leve
Amire még érdemes odafigyelni, hogy milyen legyen a chilis bab leve (édes vagy savanykás).
Ha inkább csípősre szeretnénk elkészíteni a chilis babot, akkor konzervek levét ne tegyük hozzá a darálthúshoz, mert a csípős ízt (főleg a kukorica édes leve) tompítani fogja.
Ha nem annyira akarjuk csípősre az ételt, s nem bánjuk, hogy a kukorica és a bab íze jobban megjelenik a chilis babban, akkor bátran öntsük hozzá a húshoz a konzervek levét is (a legtöbb recept erről egyébként lebeszél).
Másrészt a sűrített paradicsom savanykás jellege ki tudja emelni a csípős ízeket, hogy ne bánjunk vele fukarul, ha csípőset szeretnénk. Bőven adjunk hozzá, s pár percig forralva hagyjuk egy picit sűrűsödni.
Chilis bab a világban
A chilis bab egy igazi tex-mex étel, mely annyit tesz, hogy az amerikai konyhába a mexikói konyhából került bele, amikor Amerika megvette Texast Mexikótól.
Ebből adódóan, a mexikói konyha sokszínűségének megfelelően, számtalan változata létezik. Eredeti neve (Chili con carne) csupán annyit tesz, hogy chili hússal.
Ami azt is jelentheti, hogy a végeredmény nem feltétlen csípős, mert ha édes chilivel készítjük el, akkor alig fog tartalmazni kapszaicint (a paprika csípős ízét okozó vegyületet).
Tudom, hogy sokaknak szentségtörés, de az előzőekből az is következik, hogy a chilis babot akár úgy is megcsinálhatjuk, hogy csak érdesnemes paprika, Édes Anna, vagy házi (sós) pritaminpaprika kerül bele. Mert Mexikóban a chili egyet jelent a paprikával.
A chilis babnak vannak olyan változatai is, amiben a hús nincs ledarálva. Hanem apró kockákra van összevágva, mint ahogy idehaza a pörkölthöz szoktuk előkészíteni a húst.
Hazai szemmel fura lehet, de a chilis bab nem feltétlen tartalmaz kukoricát. Szemben azzal a vélekedéssel, hogy szinte minden mexikói (eredetű) ételben van kukorica.
Ettől függetlenül a chilis bab így is – úgy is annyira összetett ízvilágú lesz, hogy kenyérrel simán fogyasztható magában is.
Szokás egyébként tejföllel vagy sajttal (vagy mind a kettővel) is fogyasztani. De sokan szeretik tortillába beletekerve vagy tortilla csipsszel, esetleg avokádókrémet hozzáadva is.
Bárhogyan is legyen, a végeredmény biztosan laktató lesz…ű
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a chilis babot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.